3 gezellige lokale markten die je niet mag missen tijdens jouw vakantie.

Wanneer je op vakantie gaat naar Zuid Frankrijk kan een bezoek aan een lokale markt niet ontbreken. Ook in de omgeving van de camping kun je veel markten bezoeken. Het charmante aan deze markten vind ik dat de lokalen er vaak een uitje van maken. Iedereen ziet er netjes uit, haren gekapt, mooie schoenen aan en een rieten tas over de schouder. Kraamhouders zijn trots op hun zelfgekweekte groenten en zelfgemaakte confituur of honing. In deze blogpost vertellen wij je welke markten wij zelf graag bezoeken.

Montcuq
Als je vaker naar dezelfde markt gaat, ontwikkel je vaak een vaste route. Eigenlijk kopen Rosalie en ik altijd hetzelfde op deze markt. Simpelweg omdat we het echt alleen op deze markt kunnen vinden. We parkeren de auto en lopen als eerste naar de geitenkaas kraam. Is dit een aparte kraam voor alleen geitenkaas? Ja, dat is het! De kraamhouder verkoopt hele jonge geitenkaasjes. Heerlijk voor op een kaasplankje na het eten of op een broodje tijdens de lunch.
Om de hoek staat een kraam met Aziatische lekkernijen. Hier koop ik vaak wat snacks voor thuis, zoals loempia’s. Rutger smult er altijd zo van.
De “English bakery” bus is ook een aanrader. Je bent misschien vooral op zoek naar Franse specialiteiten, maar het is wel de moeite waard! Achter de marktkramen vind je ook een aantal winkels. Wanneer je nog een souvenir zoekt ben je hier aan het juiste adres.
Het laatste deel van de markt bestaat uit kleding, schoenen en sieraden.
Rosalie en ik bellen na het bezoeken van deze markt altijd even naar het thuisfront; “Jongens, met een half uurtje zijn we terug van de markt, dan kunnen we meteen lunchen met wat we gehaald hebben!”
Zondag | 8:00 – 12:00 uur | ca. 30 minuten met de auto

Noga in Montcuq, de favoriete marktenvan Le Clos Bouyssac
Lokale markt Montcuq, de favoriete markten van Le Clos Bouyssac
Lokale markt Montcuq, de favoriete markten van Le Clos Bouyssac
Lokale markt Montcuq, de favoriete markten van Le Clos Bouyssac

Monsempron-Libos
Al in de vroege ochtenduren is deze markt gezellig. Meestal arriveer ik rond een uur of 10, relatief laat, want veel lokale zijn dan al klaar. Wanneer ik aan kom lopen zitten zij al met goed gevulde tassen op het aangrenzende terras, aan het bier of wijn.
Wat direct opvalt is de kraam die verse Spaanse gerechten verkoopt. Hier staat men in een meterslange rij om een bakje paëlla voor thuis te bemachtigen. Na elven is deze kraam vaak al totaal uitverkocht. Mocht je dit willen proberen is het dus verstandig om vroeg te gaan. Je vindt op deze markt meer zelfgemaakte maaltijden om mee te nemen naar huis.
Ik wandel deze heerlijke geuren vaak voorbij, want wanneer ik naar deze markt ga kom ik speciaal voor de groenten. Bijna iedere week is er een dame die op een tafel verse groenten uit haar tuin verkoopt. Ze heeft, afhankelijk van het seizoen, heerlijke jonge andijvie, kleine rode kool en mooie slakroppen. De grotere groentekramen zijn gevuld met grote glanzende paprika’s, tomaten, aubergines en courgettes. Op de markt vind je ook een grote viskraam en slager. Je kunt hier dus bijna alle ingrediënten halen voor het avondeten en hoef je niet meer apart naar de supermarkt. Wanneer ik mijn tassen ook goed gevuld heb strijk ik neer op het aangrenzende terrasje, maar bestel anders dan de lokale, gewoon een kop koffie.
Donderdag | 8:00 – 12:00 | ca. 20 minuten met de auto

Prayssac
De marktkramen van Prayssac staan in een cirkel om de kerk heen, met vertakkingen de straatjes in.  Op het eerste gezicht lijkt het klein, maar in de zomer staan hier tot wel 140 kramen! Veel van deze kramen zijn gevuld met huisgemaakte producten; gebak, honing, wijn, jam, gedroogde paddestoelen, macarons, kruidenmixen, diverse olijven. Wil je nog een lokale specialiteit meenemen voor thuis? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wat je hier ook kunt kopen is Aligot, dit is een zelfgemaakte aardappelpuree met Tome de brebis; een hele jongeschapenkaas. Er wordt heel lang geroerd in de pan, tot de puree een lang ongebroken draad heeft. Dan is de puree klaar. Lekker met een frisse salade bij de tent!
Het centrum van Prayssac is gezellig om doorheen te wandelen. Mocht je nog niet uitgewinkeld zijn, kun je nog even door! Op het plein zijn een aantal terrasjes waar je neer kunt strijken voor een drankje of lunch.
Vrijdag | 8:00 – 12:00 | ca. 20 minuten met de auto of 45 minuten op de fiets

Aligot in Prayssac, favoriete markten van Le Clos Bouyssac
Markt in Montcuq, favoriete markten van Le Clos Bouyssac

Wil jij nog meer markten bezoeken? Of wil je weten wanneer er markt is in een dorpje dat je gaat bezoeken? Via de website van Tourisme Lot vind je alle markten in de Lot Vallei! De link vind je onderaan deze blogpost. We horen graag wat jouw favoriete markt is in onze omgeving! Wil je op de hoogte blijven van onze favoriete plekjes? Volg ons dan op Instagram en Facebook!
https://www.tourisme-lot.com/agenda/marches
http://facebook.com/groups/5941636891
https://www.instagram.com/leclosbouyssac/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

es_ESEspañol